Dekhengsten

Een deel van de paarden die in training staan op Stal Veeze zijn goedgekeurd als dekhengst.

Imposantos (Wynton x Krack C), 2013

Imposantos doet zijn naam zeker eer aan. Deze prachtige zoon van Wynton maakte veel indruk op de KWPN Hengstenkeuring. In december 2015 verdiende hij via de eerste bezichtiging in Ermelo een ticket voor de tweede bezichtiging in Den Bosch. Ook daar liet de hengst van de familie Driessen zich goed zien. Na de hengstenkeuring kwam Imposant bij Bart op stal, die met hem aan de slag ging. Inmiddels is er naast de de succesvolle sportcarrière, ruimte voor een tweede loopbaan, namelijk als dekhengst. Via een verkort onderzoek verdiende de Wynton-zoon eind 2017 zijn dekbrevet bij het KWPN. Inmiddels is hij ook goedgekeurd bij meerdere Duitse stamboeken. Begin 2019 zijn de eerste veulens van Imposantos geboren en dat ziet er veelbelovend uit.

In de sport bewijst Imposantos zich keer op keer. Nadat hij met 89 punten werd ingeschreven als KWPN-hengst, moest hij direct aan de bak in de hengstencompetitie. Dat deed hij fantastisch. Na een aantal goede competitiewedstrijden wist hij namelijk ook de L-finale in Den Bosch in winst om te zetten. Als klap op de vuurplijl lukte hem dat een jaar later opnieuw in de klasse M en wist hij begin 2020 zijn deelname in de klasse Z/ZZ ook in een fraaie overwinning om te zetten. Tussendoor liep Imposantos nog 'even' naar de winst in de Pavo Cup en finishte hij als beste Nederlandse paard op het WK voor jonge dressuurpaarden.

In de Subtop nam de loopbaan van Imposantos eveneens een vogelvlucht. De hengst werd zowel in het ZZ-Zwaar als de Lichte Tour Nederlands kampioen. In Duitsland startte Bart hem in de Nurnberger Burgpokal, waarin het duo de voorselectie in Bettenrode in winst wist om te zetten. In de prestigieuze finale werden Bart en Imposantos knap achtste. Inmiddels werkt Bart met de hengst richting een debuut in de Zware Tour.
Grand Prix-genen staan aan de basis van Imposantos. Hij werd namelijk gefokt uit de combinatie van Grand Prix-hengst Wynton (v. Jazz) en de elite-IBOP merrie Zarina. Via deze dochter van Grand Prix-hengst Krack C (v. Flemmingh) voert de lijn terug op de bekende keur-preferente-sport-prestatiemerrie Barina (v. Sultan). Laatstgenoemde is tevens de moeder van de goedgekeurde hengst Landeur (v. Grandeur) en Grand Prix-dressuurmerrie Tarina (v. Jazz). Uit deze merrielijn komt ook KWPN-hengst Tolando (v. Krack C).

Fontaine TN (Finest x Samarant), 2015

Finest-zoon Fontaine TN staat sinds de zomer van 2019 in training bij Bart. De hengst verdiende zijn dekbtevet al bij meerdere Duitse stamboeken en Bart heeft hem onder meer in traning met het oog op zijn toekomstige sportcarrière.

"Fontaine is een heel groot en mooi paard. Hij ontwikkelt zich heel goed en geeft een fijn gevoel. Ik ga hem rustig verder doortrainen en opleiden", aldus Bart.

De in 2015 geboren Fontaine TN, die eigendom is van Team Nijhof waar hij ook ter dekking staat, werd gefokt uit de Hannoveraanse staatspremiemerrie Sky (Samarant x Ginsberg I). Hij liep in het seizoen 2019/2020 met goed resultaat twee sporttesten in Duitsland en is derhalve definitief goedgekeurd voor Hannover, Westfalen en Oldenburg.

Denton RMD (Dream Boy x Don Schufro), 2016

De in Hannover en Oldenburg goedgekeurde Denton RMD staat sinds  2022 in training op Stal Veeze. De donkerbruine hengst is geboren in Engeland bij Darren Mattia en is vandaag de dag eigendom van Lennart Bos, Jan van den Heuvel en Marielle Willems.

Op het WK voor jonge dressuurpaarden, waarvoor Denton zich via de Engelse selecties wist te plaatsen, steeg hij boven zichzelf uit. Met een mooie kwalificatieproef wist de Dream Boy-zoon zich te plaatsen voor de finale, waarin hij negende werd met een 8,38.

Grand Prix-hengst Dream Boy staat te boek als vader van Denton RMD en zijn moeder is de Hannoveraanse merrie d'Jadore (Blue Hors Don Schufro x Sandro Hit). Ook de hengsten Lord Lancer (v. Lancer II), Sandro B (v. Sandro Hit) en de vader van Sandro Hit, Sandro Song (v. Sandro) vinden hun basis in deze moederlijn.

First Date (Furstenball x Dancier), 2016

KWPN-hengst First Date kwam in de herfst van 2021 in training op Stal Veeze. De donkerbruine hengst, die in Duitsland gefokt werd, sloot in 2019 zijn KWPN-verrichtingsonderzoek met 83 punten af waarna hij zijn KWPN-dekbrevet in ontvangst kon nemen. Niet lang daarna doorliep hij ook met goed gevolg de veertiendagen test in Adelheidsdorf en werd hij eveneens goedgekeurd door het Oldenburger Verband.

Onder het zadel van Bart maakte First Date in het voorjaar van 2022 succesvol zijn debuut in de klasse Z1, waarna hij zich in de zomer ook al wist te plaatsen voor het NK. Bart zal de hengst verder opleiden.

First Date is gefokt uit de combinatie van Furstenball en de Oldenburger verandspremiemerrie Rheingold TS (Dancier x Sandro Hit). De hengst Dream of Glory (v. Donnerhall) komt ook uit deze moederlijn.

Noble Prince Norel (Painted Black x Uphill), 2018

De donkerbruine Painted Black-zoon Noble Prince Norel werd begin 2021 aangewezen voor het verrichtingsonderzoek van het KWPN. Inmiddels heeft hij zijn KWPN-dekbrevet ontvangen. 

Zoals zijn naam al doet vermoeden, zag Noble Prince Norel (geboren als Nota bene Prins) het levenslicht in de stallen van Eimert Fikse. Hij combineerde Grand Prix-hengst Painted Black aan zijn elitemerrie Femme Fatale Prinses (Uphill x Darlington). Uit de stam komt ook het internationale dressuurpaard Pop Art van Ashley Holzer.

Red Viper (Blue Hors Romanov x Sir Sinclair), 2019

Voshengst Red Viper was als veulen de veilingtopper op veulenveiling Borculo. De in Oldenburg goedgekeurde zoon van Blue Hors Romanov maakt de verwachtingen die hij toen schiep, zeker waar. In het voorjaar van 2022 was hij met een 8,8 de topper in de minitest van Warendorf.

Red Viper heeft een, zeker voor Bart, bekende halfzus. Het gaat om elitemerrie My Lena (v. Zack), die actief was op de NMK en onder het zadel van Bart onder meer imponeerde in de Pavo Cup. Voor het moederschap van beide paarden tekende elite-sportmerrie Zolena (Sir Sinclair x Cabochon), die met Annerein Kerbert actief was op het WK voor jonge dressuurpaarden. Fokker van beide paarden is de familie Kerbert uit Enschede.

Don Joan Miro von Bellin (Don Martillo x Sorento), 2019

De voshengst Don Joan Miro von Bellin is zoals zijn naam al doet vermoeden eigendom van MJS Gestuet von Bellin. De hengst is goedgekeurd bij DSP en staat op Stal Veeze om opgeleid te worden.

Don Joan Miro von Bellin werd gefokt uit een met KWPN-bloed doorspekte combinatie van Don Martillo (v. Don Juan de Hus) en de KWPN-elitemerrie Halussie von Bellin (Sorento x Gribaldi).  

Despo-Olympus von Bellin (Desperado x Sorento), 2019

Uit een moederlijn die in het verleden opgezet is door wijlen Huub van Helvoirt komt Desperado-zoon Despo-Olympus von Bellin. De zwarte hengst van Gestuet von Bellin staat sinds de zomer van 2022 in training op Stal Veeze. 

Fokker D. Mozes uit Veenwouden fokte de hengst met behulp van Grand Prix-hengst Desperado en stermerrie Flair (Sorento x Jazz). De lijn voert terug op de merrie Olympia-W, die gefokt is uit de befaamde combinatie van Contango x Amor. Uit de moederlijn komen onder meer de Grand Prix-dressuurpaarden Karmijn (v. Damiro), Zorro, Arthur en Wilton 11 (allemaal afstammend van Jazz). Ook de goedgekeurde hengst Asgards Ibiza (v. Desperado) vindt zijn oorsprong in deze moederlijn.

ontwerp: Ovii     realisatie: Veldmaat ICT