Dekhengsten

Een deel van de paarden die in training staan op Stal Veeze zijn goedgekeurd als dekhengst.

Imposantos (Wynton x Krack C), 2013

Imposantos doet zijn naam zeker eer aan. Deze prachtige zoon van Wynton maakte veel indruk op de KWPN Hengstenkeuring. Na de hengstenkeuring kwam Imposant bij Bart op stal, die met hem aan de slag ging. Inmiddels is er naast de succesvolle sportcarrière, ruimte voor een tweede loopbaan, namelijk als dekhengst. Via een verkort onderzoek verdiende de hengst eind 2017 zijn dekbrevet bij het KWPN. Inmiddels is hij ook goedgekeurd bij meerdere Duitse stamboeken. 

In de sport bewijst Imposantos zich keer op keer. Nadat hij met 89 punten werd ingeschreven als KWPN-hengst, moest hij direct aan de bak in de hengstencompetitie. Dat deed hij fantastisch. Na een aantal goede competitiewedstrijden wist hij namelijk ook de L-finale in Den Bosch in winst om te zetten. Als klap op de vuurpijl lukte hem dat een jaar later opnieuw in de klasse M en wist hij begin 2020 zijn deelname in de klasse Z/ZZ ook in een fraaie overwinning om te zetten. Tussendoor liep Imposantos nog 'even' naar de winst in de Pavo Cup en finishte hij als beste Nederlandse paard op het WK voor jonge dressuurpaarden.

In de Subtop nam de loopbaan van Imposantos eveneens een vogelvlucht. De hengst werd zowel in het ZZ-Zwaar als de Lichte Tour Nederlands kampioen. In Duitsland startte Bart hem in de Nurnberger Burgpokal, waarin het duo de voorselectie in Bettenrode in winst wist om te zetten. In de prestigieuze finale werden Bart en Imposantos knap achtste. Inmiddels is de start gemaakt aan de Zware Tour. Op verschillende wedstrijden in Duitsland wist Imposantos al te imponeren en scores ruim boven de zeventig procent te realiseren.

 

 

Omar Sharif (Escamillo x Ferguson), 2019

Escamillo-zoon Omar Sharif zag het levenslicht in de stallen van Rom Vermunt, die de hengst nog steeds half in eigendom heeft. Voor het moederschap tekende de Lichte Tour-geklasseerde elitemerrie Khloe Platinum (Ferguson x De Niro), die in Lightning Star een bekende volle zus heeft. Laatstgenoemde gooide op het afgelopen NK in Ermelo hoge ogen. Onder het zadel van Kirsten Brouwer werd zij gehuldigd als kampioen in de klasse ZZ-Zwaar. Eerder presteerde ze al heel goed in de Pavo Cup. Aan de basis staat de bekende Lady Reveil-stam.

Omar Sharif sprong zelf in het oog op de KWPN Hengstenkeuring. Hij werd aangewezen voor het verrichtingsonderzoek en wist de hengstenkeuringscommissie dermate te imponeren dat ze hem een premie toekenden. Daarnaast wist hij de aandacht te trekken van de Oldenburger keuringscommissie en begin 2022 verdiende de zwarte hengst al zijn dekbrevet bij dit stamboek. Bart zal de opleiding van Omar Sharif voor zijn rekening nemen.

Red Viper (Blue Hors Romanov x Sir Sinclair), 2019

Voshengst Red Viper was als veulen de veilingtopper op veulenveiling Borculo. De in Oldenburg goedgekeurde zoon van Blue Hors Romanov maakt de verwachtingen die hij toen schiep, zeker waar. In het voorjaar van 2022 was hij met een 8,8 de topper in de minitest van Warendorf.

Red Viper heeft een, zeker voor Bart, bekende halfzus. Het gaat om elitemerrie My Lena (v. Zack), die actief was op de NMK en onder het zadel van Bart onder meer imponeerde in de Pavo Cup. Voor het moederschap van beide paarden tekende elite-sportmerrie Zolena (Sir Sinclair x Cabochon), die met Annerein Kerbert actief was op het WK voor jonge dressuurpaarden. Fokker van beide paarden is de familie Kerbert uit Enschede.

Pina Colada M (Governor x Dayano), 2020

Op de KWPN Hengstenkeuring 2023 ontving de donkerbruine Pina Colada M een uitnodiging voor het verrichtingsonderzoek. De stoere hengst zag het levenslicht in de stallen van de familie Mol. Zijn combineerden Grand Prix-hengst Governor STR (v. Totilas) aan elitemerrie Cinola M (Dayano x Flemmingh). Uit deze stam komt onder meer KWPN-hengst Lloyd (v. Governor). 

In mei van 2023 liep Pina Colada met goed resultaat de minitest in Vechta. Hij werd beloond met een 8,36.

Pride (Secret x Apache), 2020

Voshengst Pride viel begin 2023 op op de KWPN Hengstenkeuring. Niet alleen werd hij aangewezen voor het verrichtingsonderzoek, hij verdiende ook een premie. Het fokproduct van de familie Bosch voert terug op Secret en de elitemerrie Idol. Laatstgenoemde is een dochter van Grand Prix-hengst Apache en een volle zus van de op Grand Prix-niveau goed scorende en meervoudig wereldkampioen jonge paarden Jovian.

Idol bracht ook de bij meerdere Duitse stamboeken goedgekeurde Toto Gold (v. Glock's Toto jr).

Roman Empire (Blue Hors Romanov x Sir Sinclair), 2020

Roman Empire (v. Blue Hors Romanov) heeft een bekende volle broer in Red Viper, die eerder ook al werd gereden door Bart. Beide hengsten werden geboren bij Coen Kerbert. 

Als moeder staat Sir Sinclair-dochter Zolena te boek, die zelf als jong paard actief was op het WK Jonge Dressuurpaarden. Ook elitemerrie My Lena ZL (v. Zack), voorheen succesvol onder Bart, is een dochter van Zolena.

Roman Empire verdiende via een thuiskeuring zijn dekbrevet bij het Oldenburger stamboek en liep in het voorjaar van 2023 met zeer goed resultaat een sporttest. Daarin scoorde hij een 9,08. Bart zal de hengst verder gaan opleiden.

ontwerp: Ovii     realisatie: Veldmaat ICT